20 de novembre del 2014

Les "microviolències" en la vida quotidiana de les dones. X Fòrum contra les violències de gènere.

Del 13 al 15 de novembre es va celebrar el X FÒRUM CONTRA LES VIOLÈNCIES DE GÈNERE que va tenir lloc a l’Espai Francesca Bonnemaison. GREDIDONA va participar en un dels Grups de Treball sobre “Les microviolències en la vida quotidiana de les dones”. Aquest grup va estar dinamitzat per la Nieves Prado (GrediDona / Fund. Aspacia), la Júlia Tobeña (Fund. Aspacia) i l'Anna Velasco (GrediDona)

En relació a què s’entén per microviolències, la conclusió va ser que es tracta d’aquelles accions i conductes invisibles i invisibilitzades que sustenten la desigualtat de poder entre homes i dones i alimenten la violència de gènere. Les persones que van participar en el grup van tenir l’ocasió d’expressar i plasmar en un mural les seves pròpies experiències sobre microviolències. Aquestes es van poder agrupar en diversos àmbits: llenguatge, espai públic, cura i llar, cosificació i imatge, treball, parella, relacions afectives, identitat sexual.

Un dels exemples de microviolències més comentat va ser el de l’assetjament verbal al carrer: un o varius homes desconeguts assetjant a una o vàries dones al carrer amb mirades, paraules o gestos, posant-la com objecte sexual i forçant-la a interactuar. Així ho mostra l’impactant vídeo que es va viralitzar a Youtube en el que una dona camina durant 10 hores pels carrers de Nova York suportant el constant assetjament per part dels homes.
Per altra banda, els i les participants van debatre sobre si el nom “microviolències” trivialitza aquest tipus de violència de gènere. Es va recordar que no es tracta de menyscabar la seva importància si no que fa referencia a la seva naturalesa quotidianitat, subtilesa i invisibilitatzació, convertint-se en violències naturalitzades amb el fi de perpetuar l'ordre social establert.

Finalment, en la posada en comú amb la resta de grups de treball es va tractar la qüestió de la visibilització de les microviolències de gènere. Es va posar èmfasi en  la coeducació, la condemna social i interpersonal en els entorns més propers (família, amics, parella, veinatge, feina) i la denúncia davant de les Administracions públiques i els mitjans de comunicació. Tot això, reforçant l'apoderament femení, la solidaritat entre i per les dones i el treball col·lectiu en la lluita contra la violència de gènere.